The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Bengt Sändh om sin vän polismördaren

Övrigt 2009-03-24 00:48:00 Visningar: 12 631 Anmäl nyheten

Claes-Håkan Eneroth

Foto: Claes-Håkan Eneroth


De senaste åren har de före detta barnhemsbarnens situation uppmärksammats. Pennalismen på institutionerna skapade i många fall förhärdade brottslingar som bara önskade att få ta hämnd på samhället som hade behandlat dem så illa. Statyn på bilden är placerad utanför Vidkärrs barnhem där polismördaren Leif Peters var placerad några år. Inskriptionen lyder "Under åren 1935-1976 har många barn mött kärlek och omtanke på Vidkärrs barnhem och fått en god start i livet".

Trubaduren och författaren Bengt Sändh, 71 år, flyttade till Costa del Sol i Spanien för tio år sedan. Han kände Leif Peters väl och berättar att hans brottslighet kan förklaras av den uppväxt han hade.

Bengt och Leif växte upp på barnhem. Bengts bäste kamrat under de här åren var Leif Peters.
– Jag var i Göteborg och skulle uppträda när jag fick reda på att Leif var misstänkt för Handenmorden. Jag var på väg för att träffa trubadurkollegan Alf Hambe när jag köpte en tidning på vägen. Då jag såg en bild av min bästa kompis Leif, var min första reaktion positiv. Sedan blev jag alldeles chockad när jag läste att han var skyldig till trippelmord. Jag trodde inte mina ögon.

Leif och Bengt var två år på Vidkärrs barnhem i Göteborg och fem år på Frälsningsarméns pojkhem Sundskär på Mälaröarna.
– På Sundskär tilldelades jag nummer 85 och Leif nummer 86. Dessa siffror fick man sy fast på kläderna. När jag för några år sedan läste igenom namnförteckningen över de barn som placerats på Sundskär fanns inte Leif Peters namn med. Det är en häpnadsväckande historieförfalskning.

Bengt berättar med värme i rösten om Leif Peters.
– Vi trivdes bra ihop och kunde prata om allt möjligt. Sju år satt vi på barnhem tillsammans. Leif var allmänbildad, artig och intelligent och vi diskuterade mycket samhällsfrågor. Han var otroligt studiebegåvad och hade bra betyg. Leif läste i vuxen ålder vid prästseminariet i Uppsala.

Tror du att Leif Peters kriminalitet kan förklaras av hans tid på barnhem?
– Självklart, säger Bengt med eftertryck. Det är ingen slump att barnhemsbarn blir kriminella. Man märkte att han under sin artiga yta bar på ett enormt hat mot samhället. Han kände nog en otrolig makt när han sköt de tre männen.

Bengt berättar att det var många barnhemsbarn som sa att de skulle komma tillbaks och hämnas som vuxna för den pennalism de utsatts för.
– Men Leif gav igen omgående. Han förlät aldrig en oförrätt. Om någon var taskig mot honom så hämnades han alltid. En gång när Leif var 13 år var det en kandidat från socialtjänsten som gav Leif en örfil. Aga var ju inte förbjudet vid denna tid. Leif kände sig förnärmad och la sig i bakhåll några dagar senare. Han kastade en stor sten i bakhuvudet på kandidaten, som fick ett stort sår i huvudet.

Bengt och Leif fortsatte att träffas även i vuxen ålder.
– I början av 1960-talet arbetade han på ett vaktbolag och jag var då hemma hos honom några gånger i Bandhagen. Vi hade också som vuxna bra samtal.

Bengt har under årens lopp försökt att vid flera tillfällen komma i kontakt med Leif genom att skriva till de institutioner han placerats på. Han fick dock aldrig något svar från kriminalvården. Leif Peters satt många år på en psykiatrisk klinik och dog i juli 2006.
– Jag har alltid närt ett hopp om att få träffa Leif igen, säger Bengt sorgset. Det var väldigt synd att det aldrig blev så. Det han gjorde i livet var en följd av hans uppväxt på barnhem. Jag försvarar verkligen inte hans handlingar, men man får inte glömma att även Leif var ett offer.

Polismorden i Handen
Januari 1967 inträffade ett trippelmord i Handen. Två poliser och en väktare hittades brutalt mördade i det då nybyggda affärscentrets garage. Bredvid den ihjälskjutna väktaren satt hans schäferhund. Morden utlöste en febril mordjakt. I jakten på trippelmördaren i Handen pekade fler och fler tips i riktning mot den 29-årige Leif Peters och två kumpaner till honom.

Den 9 februari 1967 genomfördes husrannsakningar på 16 olika platser runt om i landet mot personer som kunde misstänkas ha kopplingar till Peters. I samband med detta avslöjades en gigantisk stöldliga som Leif Peters hade lett. Medhjälparna från stöldligan togs in till förhör och berättade ganska omgående att Leif Peters skjutit poliserna och väktaren. Han dömdes till livstids fängelse men flyttades efter några år över till den psykiatriska vården.
Patrik Nyberg

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Ett av de mer omtalade polismorden som vi haft i Skandinavien. Märkligt.

Tuy 2017-01-11 17:49:19 Anmäl

Vill bara tala om att Frälsningsarméns pojkhem på Svartsjölandet var Sundsgården.(inte Sundskär) Leif, Bengt och jag gick i samma klass 7. Dessutom är vi konfirmerades vi samtidigt i Färentuna kyrka.

Kurre Karlsson 2015-08-30 02:33:15 Anmäl

Det här är nog ett av de mest uppmärksammade fallen på 60-talet. Det va roligt att läsa lite fakta om Leif. Barnhemmen födde hat och utanförskap.

Carl S 2015-08-18 16:43:10 Anmäl

Ni vet inget

2014-01-11 22:44:24 Anmäl

Bra att du uppmärksammade mig på detta. Här är rätt länk.
www.crimenews.se/svensk-kriminalhistoria.html?start=30

Patrik Nyberg 2011-06-30 16:30:51 Anmäl

LÄNKEN ÄR FEL ELLER FÖR GAMMAL?

2011-06-29 15:55:02 Anmäl

Jag har sett att många läst artikeln efter att Veckans brott uppmärksammade Leif Peters.
www.crimenews.se/content/view/27587/98/
Om ni följer denna länk så fins där mer inforation om morden i Handen.

Patrik Nyberg 2010-10-30 23:05:21 Anmäl