The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Olle Möller fick upprättelse 28 år efter sin död

Debatt 2011-09-22 14:10:39 Visningar: 24 021 Anmäl nyheten


I år utkom boken "Olle Möller och orättvisan. Olle Möller dömdes för att ha dräpt den 10-åriga flickan Gerd 1939 och för att ha mördat Rut Lind 1959. Få rättsfall har varit lika omdiskuterade som dessa.
Henry Sidoli ägnade över 15 år av sitt liv till att samla material om fram för allt Gerd-fallet.

Sidolis bok är ett journalistiskt storverk som bara kan jämföras med Per Lindebergs "Döden är en man". Sidoli insjuknade en tid före "Olle Möller och orättvisan" skulle ges ut och avled 1997. Sidolis dotter och hennes man har nu sett till att boken som påbörjades 1981 slutligen kunnat nå de stora skaror av kriminalintresserade som alltid undrat vad som är sanningen med stort S om Olle Möller. Men boken är inte bara viktig för de som är intresserade att tränga bakom den snuttifierade rapporteringen om kriminalfall som vi erbjuds av media utan betydelsen av boken är större än så.

Sidoli redogör för en exempellös hets från medias sida där Möller görs till symbol för ondskan. Denna hets leder till att han falskt anklagades för att ligga bakom morden på Kerstin Blom (1955) och Hege Myhre (1973). Trots att det inte låg någon substans i dessa rykten så levde de kvar länge i människors föreställningsvärld.

Mediekritiken är en viktig biståndsdel i granskningen av Gerd-fallet. Men också rättsväsendets agerande sätts under lupp. Indicierna mot Möller är svaga men genom förhörsprotokoll och andra hänvisningar visar Sidoli att när åklagaren väl bestämt sig för att Möller är "rätt man" finns det inte längre något utrymme för reflektion. Ett tunnelseende infinner sig vars resultat blir en häxprocess som ingen förmår att sätta stopp för.

Henry Sidoli blev ett stort stöd för Möller under hans sista år i livet. Möller sista resningsansökan inlämnades 1981 och avslag från Högsta Domstolen meddelades i maj 1985. Kommissarien Stig Sandin som granskat fallet Rut Lind kommenterade avslaget till Expressen: "Det allvarligaste är att vi nu vet att domen i väsentliga delar bygger på felaktiga och förfalaskade uppgifter. Efter 35 år som polis börjar jag tvivla på att det alltid är rättvisan som segrar".

I Gerd-fallet trädde en man fram fyrtio år efter att han vittnat i ärendet och förklarade att hans vittnesmål varit falskt. Men trots att indiciekedjan rämnade i de båda fallen beviljades Möller aldrig resning. Författarens uttrycker sin syn på rättsväsendets oförmåga att ge upprättelse till folk som utsatts för eventuella justitiemord. "Som grävande journalist kan jag efter en samlad bedömning av båda fallen inte dra någon annan slutsats än att Högsta Domstolen var mera angelägen om att sopa undan spåren efter andra rättsvårdande myndigheters felsteg framför omsorgen om rättvisa för Olle Möller". Orden är skrivna för 14 år sedan men är lika aktuella idag. Omsorgen om systemet verkar ses som viktigare för jurister i karriären än den enskilde individen.

Och det är för personer inom rättsväsendet som jag tror att denna bok är viktigast att läsa och fundera kring. Det är en fara om det inom systemet finns ytterst begränsade möjligheter till självständigt tänkande. Om den enda vägen för att inte hindras i karriären är att man delar kollegors tunnelseende. Jag vill också skriva några rader om det här med rättssäkerhet och vikten av att många tar till sig Sidolis granskning. Ofta brukar två läger uttala sig i debatten om brottmål.

Ett läger framför att rättsosäkerheten leder till att oskyldiga döms medan andra menar att allt för många skyldiga går fria. Men ett problem som inte alltid brukar nämnas i dessa debatter är att när ett tunnelseende råder från rättsväsendets sida och mediedrevet agerar samfällt mot en utpekad så kan alternativa gärningsmän andas ut. Vi såg det i Möller-fallen och vi har sett det i ärenden efter Möllers död att personer i utredningar som borde granskats fått gå fria utan att alibi kontrollerats på grund av att polis och åklagare bestämt sig för att det är "rätt man" de misstänker. Men sådana övertygelser kan leda till att oskyldiga döms och skyldiga går fria.

Olle Möller dömdes i rättegångar på 1940- och 60-talet. Det som präglade tidsandan då var helt andra stämningar än de som råder nu. Den som drev målet under 1940-talet mot Möller var exempelvis en aktiv fascist.
Mot Möller användes en rad skvallervittnen som kunde berätta om alla sexuella relationer han haft med kvinnor. Det hade egentligen ingenting med huruvida han hade mördat en 10-årig flicka men i ett samhälle mer präglat av kyskhet än vårt dög
även dylika vittnesmål till att befästa bilden av Möller som en skum person.

Trots att boken rör händelser långt tillbaka i tiden i ett samhälle som skiljde sig mycket från vår tid får man som läsare flera aha-upplevelser. I boken tas psykologen Valdemar Fellenius agerande upp. Sidoli är kritisk mot testerna som psykologen gör och menar att Fellenius styrdes av en övertygelse om att Möller var en flickmördare. Dessa diskussioner har även förts många gånger i vår egen tid när psykoanalytiker var en stor anledning till att tron på ritualmordsssekter i väst-världen kunde slå igenom under 1980-och 90-talet.

Psykologernas påverkan på rättsfall har kritiserats då det i uppmärksammade kriminalfall kunnat misstänkas att de haft en förhansuppfattning som de inte velat falsifiera. (da Costa, Möller, ritualmordsteorier).

Det är 28 år sedan Olle Möller avled. Marie-Louise Sidoli har genom att ge ut sin fars livsverk gjort mycket för att öka kunskapen om hur makten agerar och hur lite en ensam individ har att sätta emot när hela samhällsmaskineriet sätts in för att bevisa att du är skyldig.

Olle Möller fick aldrig upprättelse under sin livstid men Henry Sidoli har sett till att han fått det i och med denna bok. Det är allt för många tveksamheter i dessa fall för att någon efter att ha gått igenom ärendena kan tycka att det var rimligt att Möller dömdes i dessa indiciemål.

Läs mer Om Olle Möller.

www.crimenews.se/svensk-kriminalhistoria/178885-kriminalhistoria-vem-mde-rut-lind-.html

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Med säkerhet, ett av Sveriges största justietiemord - om O M kan få nån form av upprättelse så här, ska vi ge honom det!

Pustan 2016-12-29 19:37:19 Anmäl

Olle Möller var oskyldig!

Sindy 2016-09-19 15:41:34 Anmäl

Han var tillsammans med en kvinna "Greta" från Munkedal. Vem var hon?

2016-01-08 16:24:54 Anmäl

Jag skulle gärna vilja läsa en uppföljare, spin of, där författarna granskar polis och åklagare i fallen. Vad var det som gjorde dom så extremt nitiska att det skulle vara just Olle Möller som var den skyldige ? Vad var det som gjorde att de valde att bortse från vissa vittnesutsagor, eller till och med skrämma dem tills de ändrade sin berättelse ? Det måste finnas fler fall dessa människor utrett, hur har det sett ut då ? Även om Olle fick upprättelse efter sin död kan jag inte låta bli att undra hur dessa människor som på så lösa grunder dömde honom kunde leva med sig själv

2016-01-05 09:29:20 Anmäl

Olle Möller är ett skräckscenario som tagit från Kafkas värld.

Lithium 2015-07-09 04:54:14 Anmäl

2015-04-19 08:17:44 Anmäl

Jag tror också att OLE Möller var oskyldig. Jag arbetade på van de Veldes advokatbyrå.
Y-e

2015-04-13 10:53:30 Anmäl

2014-08-02 19:41:50 Anmäl

Möller är en betydligt större rättsskandal än Thomas Quick.

Peter 2014-03-22 20:48:41 Anmäl

ojojojoj vilka önskedrömmar. sluta skönmåla denna seriemördare som borde fått dödsstraff redan efter första mordet. Hopas han brinner i helvetet där han hör hemma!

Knut, släkting till avlidna offret 2014-02-28 16:16:23 Anmäl

R.I.P. Olle

2013-10-05 20:50:07 Anmäl

En barndomskamrat till mig lekte vid en bilverkstad i Lillån utanför Örebro när han och hans kompis hittar en yxa i en bil som visade sig tillhöra Olle Möller, det blev naturligtvis fullt pådrag från polisens sida.
Lite märkligt man kan ju ha en yxa i bilen, men detta var ju Olle Möllers bil.

Jobbade själv på 70-talet med en man som hade tävlat mot Olle Möller i terränglöpning och han var inte trevlig mot medtävlande, kunde bl.a. slänga grus mot tävlande som han såg som hot.

xostream@hotmail.com 2013-10-04 21:59:22 Anmäl

Va' tröttsamma ni är alla gnällisar & allmänna rättshaverister.
Det svenska rättsväsendet gör väl så gott de kan.
I Sverige finns det väl knappast någon rättshaveri eller korruption, enligt "vännernas" s.k. "undersäkningar...
Så de så...He he...
Ni kan ju alltid flytta annars - eller...
Som sagt var:

Ha det! 2013-07-29 21:28:26 Anmäl

Rent vedervärdigt av hela rättsväsendet att stoppa undan allt som talade till Olle Möllers fördel. Han hade ju t o m alibi.

2013-07-29 20:13:39 Anmäl

Jag har precis läst ut boken om Möller! Det enda som slår mig är den ondska som personifieras av poliserna GW Larsson och Friberg. När man söker på GW Larsson på nätet hittar man inget negativt. En erfaren och kunnig polis står det.Hur kan då en kunnig Polis som han bortse från fakta så tydligt och mer eller mindre gömma undan bevis som styrker Möllers oskuld. Hur kan man göra detta och sedan kalla sig för Polis. Han är en bedragare och det är även de som visste om detta och inte gjorde någonting.

2013-06-19 20:16:27 Anmäl

Jag har som friidrottsman och idrottshistoriker forskat i rättegångarna, dock inte så djupt och ingående som Henry Sidoli och advkaterna Ebervall/Samuelson (Mördaren i folkhemmet) och blev, då, i mitten av 90-talet, övertygad om Olle Möllers oskuld. Jag beklagar djupt att man inte kunnat söka rättvisa och och heder, vare sig i rättegångar eller senare unjdersökningar. Heder dock till de
Örebropoliserna Junevall (under lindrättegången) och Stig Sandin ( senare granskning av målen mot Möller).
Erik Wiger

Erik Wiger erik@wiger.net 2013-05-14 17:05:17 Anmäl

Jag mår dåligt av att läsa hur polisen kan ordna med falska bevis och strunta i dom som var till Olles fördel.
Då kan dom ju inte vara intresserade av att få tag i rätt man huvudsaken det blir någon.
Finns någon av dom i livet idag så skulle jag vilja spotta dom rakt i ansiktet.

Gudrun Andersson 2013-05-06 15:38:57 Anmäl

ett sånt jävla tragisk öde ! - ansvariga borde spärras in och efterlevande till Möller borde få mångmiljon belopp i skadestånd

2013-01-19 05:05:05 Anmäl

,illägg och rättelse det första Fernström frågade, gäller det Gerd,en något märkligt antagande

2013-01-03 16:14:37 Anmäl

Att Möller föll offer för ett justitsiemord är jag fullt övertygad om. När Fernström skulle höras om Kerstin mordet så var det första han frågade. Möller misstänktes ju länge även för kerstinmordet som dessbättre löstes.

2013-01-03 16:11:36 Anmäl

Till [2012-09-09 21:18:14]
Möller var inte skyldig. Läs "mördaren i folkhemmet".

Kent 2012-10-09 07:50:23 Anmäl

Självklart gick inte undsersökningarna och rättegångarna rätt till. Det finns mycket att begrunda när man ser vittnesmål och annat.
Jag tror dock att han var skyldig i alla fall. Det är alldeles för mycket omständigheter som tyder på det; jutefibrer, hundhår, bil och någon som begick mened när han vittnade falsk om att Möller var på annat håll när flickan försvann. Många år senare går han in på ett väntrum hos ortopeden i Örebro, där finns också Rut Lind samtidigt. Hon hittas senare mördad.
Naturligtvis gör han allt han kan för att komma undan sanningen, men han fick sota för sina mord i alla fall.

2012-09-09 21:18:14 Anmäl

Det är avgörande att vi inte ser på domare som hederliga och kompetenta folk som försöker göra sitt bästa, och endast misstar sig i mycket svåra fall. Det är t.ex. helt felaktigt att Högsta Domstolen alltid läser resnings-ansökningarna. Såsom jag dokumenterat i min 1996 bok har jag i ett fall ("utpressnings-målet") gripit 5 justitieråd på bar gärning med att ha avslagit en ansökning utan att ens ha läst den. En människa kan råka ut för häpnadsväckande minnesförskjutningar. Men det är inte tänkbart att 5 justitieråd och 1 revisionssekreterare kan göra exakt samma fel. Samtliga 6 har "förbisett" 100% av det dussintal resningsgrunder som anförts. Istället har de pådyvlat ansökningen en imbecill resningsgrund, som överhuvudtaget inte står någonstans i ansökan. - Om ett så grovt avsteg från hederlighet har kunnat DOKUMENTERAS i ett fall, så kan man vara säker på att det finns flera fall av samma art. - På alla nivåer förekommer det också att domare förbjuder den åtalade att framlägga en del bevisar, därför att domarna inser att det skulle vara komprometterande att fälla honom om detta kom i dagen. Jag har t.o.m. varit med att att rättens ordförande i ett 6-dagars-mål hopade invektiv mot försvarsadvokaten och försvarsexperten, därför att de hade tagit fram så stark bevisning för den åtalades oskuld, att domstolen inte vågade fälla honom.
- - Jag vill tillfoga att ÄMNET "BEVISVÄRDERING", som de juridiska studenter måste tentera, är ren humbug. Annica Borgeryd (som själv planerade att bli åklagare eller domare) visade för 10 år sedan att domare alls icke tillämpade den sortens "skolastik". I all hemlighet vet alla jurister dessutom att Ekelööfs, Stenings, Halldéns och Diesens formler överhuvudtaget inte ger någon vägledning i praktiska situationer. Men när domare har funnit den åtalade skyldig på grundval av sin MAGKÄNSLA, så kan de skryta med att de kom fram till skuldbeslutet med hjälp av bevisvärderingens formler - och därför är icke-jurister inte kvalificerade att kritisera dem.

Max Scharnberg 2012-07-20 03:10:38 Anmäl

Olle Möller

Ge Olle Möller upprättelse postumt! 

Som barn följde jag Gerd-fallet med stort intresse. Jag tvivlade på att Olle Möller var skyldig men när han dömdes så måste han ju vara skyldig. Jag trodde då på rättvisan och att den skipades av domstolar. 

Av egen erfarenhet senare i livet vet jag ju att så inte är fallet. Första gången jag erfor detta var när en dansk motorcyklist körde in i bakhjulet på den bil vilken jag framförde. Olyckan skedde inom område där hastigheten var begränsad till femtio kilometer. Trots att motorcykelföraren enligt förhörsprotokoll uppgivit sin hastighet till nittio km/h, vilket säkert var i underkant, så tog rätten ingen hänsyn till detta. Vi fick vardera femton dagsböter, han för att inte i god tid avgivit omkörningssignal och jag för att ha brustit i uppmärksamhet vid ändring av färdriktning. Tilläggas kan att dansken avsåg att köra om i en gatukorsning. Ej heller detta tog rätten hänsyn till.  Vid detta tillfälle förlorade jag för första gången min tro på rättvisan. Jag borde då ha överklagat men mitt försäkringsbolag avrådde. 

(Jag förstår idag att anledningen till att mitt påpekande i domstolen ej hörsammades var för att polisen ej hade påpekat och åklagaren inte åtalat dansken för annat än underlåtenhet att i god tid avgivit omkörningssignal. Att omkörningen skedde i gatukorsning inom 50-kilometersområde hade de inte lagt honom till last.)

Andra tillfället var när en parkeringsvakt i Malmö, vilken jag tydligen trampat på tårna, falskeligen satte dit mig för felparkering. Jag dömdes i tingsrätten att betala de tjugo kronor det rörde sig om. Jag hade då mer skinn på näsan och överklagade till hovrätten då jag hade bevis för att min bil ej kunde ha stått där trafikvakten påstått att den stod. Trots mitt bevis dömdes jag även i hovrätten att betala de tjugo kronorna. 

Min begäran om revision i högsta domstolen beviljades inte då fallet ej var prejudicerande. 

Det hela slutade med att de tjugo kronorna  utmättes på min lön direkt från det företag där jag var anställd. Jag hade därmed löpt linan ut och inget mera fanns att göra. 

Ja, jag är en rättshaverist, jag erkänner det utan att skämmas och jag hade nu definitivt förlorat min oskuld. 

Jag vet som sådan vad det vill säga att bli kränkt av "rättvisan".  Men detta är ju "spik i foten" jämfört med vad Olle Möller utsattes för. Hela hans och hans närmastes liv slogs i spillror när han oskyldigt dömdes först för mordet på den lilla flickan Gerd och sedan för mordet på fru Lind i Fjugesta. 

Efter att för andra gången läst hans bok "Jag är oskyldig"  och också tagit del av Patrik Nybergs artikel om journalisten Henry Sidoli vilken lade ner femton år av sitt liv för att skriva en bok om Möller så är jag övertygad om Möllers oskuld. Nu finns boken i bokhandeln. Läs den!

Idag är det ju ingen som närmare tagit del av anklagelserna mot Olle Möller som betvivlar hans oskuld. Är det då inte dags att ge honom upprättelse postumt och ge hans döttrar och övriga släktingar i livet erkänsla genom att ta upp fallet Olle Möller i  domstolen igen?

Vad finns det för anledning till att inte få resning i fallet? De i rättegångarna på åklagarsidan finns ju inte kvar idag så det kan ju inte vara av hänsyn till dem som man vägrar att ta upp fallet igen.  
Kan det vara av rädsla för att allmänheten skall förlora sin tro på rättvisan och liksom jag förlora sin oskuld?

Ta del av fallet Olle Möller och medverka till att det slutligen kan läggas till handlingarna. Så länge rättvisa ej skipats kommer han i folks ögon att oförtjänt vara en mördare.

För er som inte känner till historien om de två justitiemord vilka Olle Möller utsattes för.... gå in på nätet och sök på hans namn. Gå in på nedanstående sajt.  Läs hans bok "jag är oskyldig"!  Skapa opinion för att resning kommer till stånd.
 Om vi blir tillräckligt många så måste vi lyckas att få till stånd en resning i fallet! 
Med en sådan "rättvisa" riskerar alla straff för handlingar de inte gjort.


www.nyhetsverket.se/nyhet/19044/Olle-Möller-fick-upprättelse-28-år-efter-sin-död.

Medverka till att fallet Olle Möller får resning!,

Sten 2012-03-08 01:35:16 Anmäl

Rädslan hos människor som har officiell anställning inom rättsväsendet för att ryta till när nått är fel, ex när viktiga bevismaterial bränns upp och andra sopas undan i slasken har nog att göra med rädslan för att bli klassad som rättshaverist i det här landet. I vårt granland norge kallas sådana perosner i stället för rättkämpar och det är ett mer passande ord enligt mig.

susanna svensson susanna svensson 2011-09-25 19:10:28 Anmäl