The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Sanningen om Thomas Quick - Kriminalhistoria

Nöje och Kultur 2012-04-11 23:55:53 Visningar: 1 731 Anmäl nyheten


Några år före Hannes Råstams TV-program skrev författaren Kristina Hjertén von Gedda i boken "Bortom allt rimligt tvivel" att morddomarna mot Quick var felaktiga.
Intervjun publicerades 2005 i Göteborgs Fria Tidning

Johan Asplund försvann spårlöst från sitt hem i Sundsvall för tjugofem år sedan. Thomas Quick tog på sig skulden för mordet på Johan - men är han skyldig? Författaren Kristina Hjertén von Gedda ger sin syn på det uppmärksammade fallet i den nya boken Bortom allt rimligt tvivel.

Precis som Johan Asplunds föräldrar, ledande kriminologer och erfarna mordutredare, ifrågasätter Kristina Hjertén von Gedda att Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, hade med den 11-åriga Sundsvallspojkens försvinnande i november 1980 att göra.

Hjertén von Gedda har gjort flera intervjuer med Quick på Säters mentalsjukhus.

Hur kom det sig att han bröt sin medietystnad för att prata med dig?

- Jag vet att han kollade upp mig efter att jag skrivit brev till honom. Vid vårt första besök sa han att han slagit upp mig i nationalencyklopedin och att han fann mina beskrivningar eller snarare mina resonemang om ondska intressanta. Kanske kände han att det var en intressant ingång för ett samtal.

Hjertén von Gedda är inte säker på att sanningen om vad Quick gjort eller inte gjort någonsin kommer fram.

- Den enda som kan svara på den frågan är Thomas Quick själv. Hans inställning är att han har sonat sina brott. Han har erkänt en rad mord, som han också fällts för. Han anser att hans själsliga frid går före de anhörigas.

I avsnittet om Thomas Quick ges mycket utrymme åt dem som tvivlar på hans skuld. En av dem är den tidigare chefen för tekniska roteln vid Stockholmspolisen, Jan Olsson.

- Han har följt Quickmålen på nära håll. Olsson menar att den dagen Quick vill ha uppmärksamhet på nytt kommer han att kalla till presskonferens och meddela att han nu är beredd att visa upp brottsplatserna och kropparna. Eller så kan han göra en helomvändning och beskylla sin terapeut för att ha lurat honom att bekänna brott han aldrig begått.

Samtalen med Thomas Quick handlar bland annat om hur han kommit att uppfattas i medierna. Hjertén von Gedda ställer sig tveksam till att han fälldes för mord på Johan Asplund.

- Det är det här med objektivitetsplikten som även gäller för polisen. De har bestämt sig för att hans erkännanden är riktiga trots att rättshistorien kryllar av falska erkännanden. Detta vore kanske något för Dala-Demokratens Gubb Jan Stigsson att tänka på. Denne har bevakat Thomas Quick-ärendena och är av uppfattningen att han är en seriemördare.

Hjertén von Gedda ger en eloge åt Uppdrag gransknings reporter Hannes Råstam som hon menar bevakar rättsfall på ett riktigt sätt.

- Pressen bedrev en häxjakt i Södertäljefallet som jag behandlar i min bok. Detta ärende hade samma ingredienser som fallet med Bo Larsson som oskyldigt dömdes för incest. Där vände Hannes Råstam tålmodigt på alla stenar och hittade också det som ledde till en resning. Den sortens journalistik kostar aldrig pressen på sig

Artikeln har tidigare publicerats i Göteborgs Fria Tidning

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Lite mer om Södertäljefallet finns att läsa i artikelserien Ritualmordshysteri i Södertälje.

Patrik Nyberg 2016-06-19 14:18:24 Anmäl

Göran Elwin har skrivit om Johan Asplund. Elwin verkar inte tro att Johan-mannen är skyldig. Det är nog svårt att få en lösning.

engelsk rocker 2015-09-28 17:27:24 AnmälRe: SV: Vi har inlett sökningen efter Johan Asplund
Från: magnus.hellberg@expressen.se
Till: spacejump2007@spray.se
Kopia:
Datum: 12/5/2015 21:08

Tack för info. Uppdatera mig när ni är på plats. Tack. Mvh Magnus Hellberg, Expressen

Skickat från min iPhone

13 maj 2015 kl. 03:24 skrev "spacejump2007@spray.se" :

From: goran.lambertz@dom.se
Sent: 5/11/2015 11:52:03 PM
To: spacejump2007@spray.se
Cc:
Subject: SV: Vi har inlett sökningen efter Johan Asplund

Tack för info.

Bästa hälsningar

Göran Lambertz
Justitieråd, Högsta domstolen
08-561 666 13 • goran.lambertz@dom.se • Postadress: Box 2066, 103 12 Stockholm • Besöksadress: Riddarhustorget 8 • Fax: 08-561 666 86 • www.hogstadomstolen.se


Från: spacejump2007@spray.se [mailto:spacejump2007@spray.se]
Skickat: den 11 maj 2015 23:37
Till: Lambertz Göran - HDO
Ämne: Fw: Re: Vi har inlett sökningen efter Johan Asplund

From: eric.tagesson@aftonbladet.se
Sent: 5/10/2015 1:39:20 PM
To: spacejump2007@spray.se
Cc:
Subject: Re: Vi har inlett sökningen efter Johan Asplund

Ok.
Intressant.
Håll mig uppdaterad.

/Eric

söndag 10 maj 2015 skrev :
Hej Eric,

Vi har inlett sökandet efter Johan Asplund, och
vi har börjat i Söråker. Vi kommer att söka under
flera månader, då vi endast är 5 personer och 2 hundar i
skogen. Vi har också 3 dykare som ska påbörja att söka i olika vatten runt om Sundsvall. Då det varit personer som utgett sig att vara "mig" i olika forum på nätet, och spridit falska rykten om mig, så har förtroendefrågan för mig försvårats. Den som tror att jag är ute efter att "skada" Björn Asplund och Anna-Clara Asplund, har blivit inledda på villovägar. Det ända jag och många vill är att hitta Johan Asplund. Med hjälp av en rad tekniska instrument, hoppas vi trots allt att sökningen på land och i vatten ska ge någonting. Tyvärr är chansen kanske inte så stor, men vi försöker i alla fall.

Med vänliga hälsningar,

Johan Persson--
=====================================
Eric Tagesson
Kriminalreporter

Aftonbladet Hierta AB
Tel: +46 8 514 248 81
Mobil: +46 70 252 46 14
Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21
Bud- och leveransadress: Blekholmsgatan 18
Postadress: 105 18 Stockholm

www.aftonbladet.se

Svara
Svara alla
Vidarebefordra
Flytta till papperskorg
Markera som oläst
Markera som läst/oläst
Hem
E-postmappar
Kolla e-post
Logga ut

Johan 2015-05-16 03:44:22 Anmäl

Nu avslöjas Quick. Han hade pratat med andra före Råstam.

Doctor Deluxe 2014-06-14 02:37:34 Anmäl

De juridiska texterna kring Thomas Quicks ”mord” både roar och oroar
www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article14647350.ab
Olyckliga omständigheter kan göra att en enstaka dom då och då blir fel. Men när det är fråga om åtta felaktiga mord­domar i rad är det ett systemfel. Falsk bevisning åtta gånger i rad kan bara förklaras med att Thomas Quick hamnat i klorna på en liten sekt som drev varandra till någonting som närmast framstår som psykos. Där finns kvacksalvare som skulle framkalla ”förträngda minnen” av det ena mordet konstigare än det andra – Quick har bekänt ett trettiotal mord utan att sektmedlemmarna anade oråd. Där finns en åklagare som numera ägnar sig åt att JO-­anmäla de kolleger som förordar ­resning. Där finns en utredande ­polis, han med den svårförklarliga hjälpen, om vilken Pressens opinionsnämnd har slagit fast att det är ett grovt brott mot pressetiken att ­beskriva hans manipulationer.

Där finns en advokat som till slut räddade målet rörande Johan Asplund genom att i sista stund, strax ­före nedläggningsbeslut, hjälpa Quick med några ”nya omständig­heter” så att han till slut kunde ­dömas. Inga av dessa rättssamhällets dödgrävare kommer att stå till svars, förklarade Justitiekanslern Anna Skarhed i gårdagens Aftonbladet. Hon ”ser i nuläget inte någon anledning” att ingripa i en av de värsta rättsskandalerna i svensk historia.

Kvarstår att samhället bara funnit två skurkar att pricka i denna härva. ­Reportern Hannes Råstam och undertecknad kolumnist i Aftonbladet. Det är också ett utslag av svart humor.
www.svd.se/kultur/josefsson-minns-vannen-hannes-rastam_6764727.svd

Systemfel 2012-04-21 10:28:39 Anmäl