The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Ständigt aktuellt boktips

Nöje och Kultur 2012-07-02 00:50:43 Visningar: 1 478 Anmäl nyheten


Journalisten Manu Seppänen Sterky har samlat ihop en mängd olika texter om samhällets syn på homosexualitet genom historien. Många av artiklarna tar sin utgångspunkt i hur nazisternas syn och behandligen av homosexuella sett ut.

Överintendenten vid Forum för Levande historia, Heléne Lööw, pekar på den raka linje som finns mellan Nazitysklands åsikter om homosexuella fram till våra dagars nazister. Lööw skriver bland annat om mordet på en homosexuell judisk man i Göteborg 1985.

Frilansjournalisten Carina Roxström tar ett historiskt grepp och går igenom lagstiftningen som riktats mot homosexuella genom åren. I Sverige kunde även kvinnor straffas för homosexuella handlingar. Detta var ovanligt sett ”ur ett internationellt perspektiv”.

Under 1940-talet åtalades 14 kvinnor för homosexuella handlingar. Roxström för i sin artikel ett intressant resonemang om skräcken för den osynliga fienden på 1950-talet. Hon jämför här med rädslan för kommunisterna.

En text som griper tag är Lutz van Dijks ”I Auschwitz mötte jag min stora kärlek”.
Dijk skriver om koncentrationslägerfången Karl Gorath som aldrig glömde sitt livs kärlek som mördades i Auschwitz. 1988 återvänder han till koncentrationslägret för att besöka den plats där han mötte kärleken med stort K. En känsla han aldrig mer skulle få uppleva.

Universitetslektorn i historia Lars M Anderssons tar i sin artikel upp hur ”juden” porträtterades som homosexuell i svensk skämtpress med dess antisemitiska föreställningar som fanns representerade hos såväl vänster- som högermänniskor. Kanske borde detta lyfts fram ytterligare av Andersson, då det fallit i glömska att föraktet mot judar och homosexuella var en del av den politiska praktiken hos partier och organisationer på vänsterkanten långt fram i modern tid.

Kärlekens pris är en antologi som vill utmana och få oss att ifrågasätta rådande strukturer. Den rekommenderas varmt och ett flertal av texterna berör starkt både intellektuellt och emotionellt. För egen del hade jag dock önskat att Kärlekens pris skulle vågat skaka om lite mer än vad den gör.

Många av skribenterna uppehåller sig kring nazismen men jag saknar fler exempel på förtryckande företeelser i andra sammanhang, som upplevs som mindre ”comme il faut” att kritisera än nazismen. Antologin hade vunnit på att spänna över ett större fält. Fördomar finner vi i alla grupper.

Även hos de som själva är utsatta för diskriminering. Om det måste vi också berätta.

Artikeln publicerades ursprungligen i Göteborgs Fria Tidning
Kärlekens pris - En antologi om homofobi och heteronormativitet

Redaktör: Manu Seppänen Sterky

Atlas

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Manu Seppänen är född den 22 september 1965 i Uleåborg, Finland - bägge föräldrarna är finländare. Han kom till Sverige vid åtta års ålder. Har utbildat sig på Journalisthögskolan i Göteborg och arbetar (1998) som frilansjournalist för bl.a. Göteborgs-Posten.

2016-05-20 05:29:55 Anmäl

Att fortsätta anse att homosexualitet är onaturligt (närmast "sjukt") är en ÅSIKT och INTE en fördom, oavsett vad en liten PK-skribent vill försöka få det till...

Kanske bäst man skriver, att man för den skull kan respektera deras onaturliga aningen "sjuka" läggning, men vore tacksam om ni behöll den i garderoben och inte i tid och otid behöver flasha så öppet dekadent med den.

Min åsikt.

The.Whistleblower 2012-07-02 10:51:52 Anmäl