Kannibalen från Helsingborg

Övrigt 2012-07-06 11:07:47 Visningar: 2 797 Anmäl nyheten


Det är i år 33 år sedan ett av de mest extrema kriminalfallen i Sverige utspelade sig. En manlig student på Lunds universitet mördade en kvinna från Malmö och tillredde ett tiotal måltider av den styckade kvinnans kropp.

I november 1979 anmäldes den 29-åriga kvinnan Carina försvunnen av sina föräldrar. Vid kontroll av hennes lägenhet i Malmö fann polisen bland annat att Carinas kläder var nerpackade.

Knappt två månader senare greps en snart 30-årig student för bland annat omfattande bokstölder. Mannen läste språk och historia vid Lunds universitet och hade tre år tidigare flyttat till Malmö från Helsingborg. Vid husrannsakan tar polisen med sig ”illaluktande kött” som låg i kylskåpet. Tre paket av köttet sändes för analys trots att ”Polisen tog för givet, att det rörde sig om kött från något djur”.

Sex dagar efter att studenten släppts sökte polisen Carina återigen i hennes lägenhet. De såg att det lyste inifrån lägenheten men när de ringde på släcktes lyset. Med hjälp av låssmed tog de sig in i Carinas lägenhet och fann studenten på plats. Han greps ännu en gång för stöld då de upptäckte att TV:n och en kartong böcker saknades.

Analysen av köttet visade att det ”var delar av lunga samt lever från en människa”. Studenten erkände mordet i ett förhör som hölls den 20 januari 1980. Han berättade då att han träffat Carina på ett kafé i Malmö där hon suttit och läst ”en bok om indisk religion”. Studenten var själv intresserad av detta ämne och de hade kommit att prata med varandra. Några dagar före mordet hade Carina flyttat in hos studenten.

Enligt mannen hade han blivit irriterad på Carina när hon försökt att förföra honom. Han var helt uppslukad av sina anteckningar och ”för att få vara ifred låste han slutligen hennes händer med ett handfängsel”. Därefter tappade han upp vatten i badkaret och dränkte henne. Efter detta styckade han kroppen och skalperade huvudet ”för att se efter, hur det såg ut under håret”. Kannibalen från Helsingborg tillagade ett tiotal måltider som bestod av delar av Carinas kropp. Huvudet och en del andra kroppsdelar kastades i vattnet vid Smörkontrollen i Malmö. Dykare återfann de mesta skelettdelarna.

Mannen tog senare tillbaks sitt erkännande och sa till åklagaren att ”Nu glömmer vi detta”. Kannibalen från Helsingborg dömdes till sluten psykiatrisk vård. I samband med den psykiatriska utredningen av kannibalen bar han kvinnokläder och utredarna fann både kvinnokläder och en damperuk i hans lägenhet. Mannen hade redan som barn varit i kontakt med psykiatrin. Han närvarade själv inte vid rättegången då överläkaren vid rättspsykiatriska kliniken i Lund, Olle Hagnell, bedömde att risken för självmord hos mannen var stor.

Namnet Carina är fingerat

Artikeln har tidigare publicerats på Crime News
2009-01-22

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Sitter kannibalen på livstid? Ingen jag vill ha som granne.

Toatorsten89 2014-04-30 10:41:29 Anmäl