The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Varför tigger rumänska romer i Sverige - ny föreläsning

Inrikes 2015-05-09 10:19:23 Visningar: 1 752 Anmäl nyheten

Kompendium

Foto: Kompendium


Jag har nu jobbat som folkbildare kring frågor om resande och romer i Sverige och Europa, under mer än tio år. Skrivit fyra böcker i ämnet och turnerat med min uppmärksammade föreställning RESANDEBLOD i Norge och Sverige sedan 2008.

Nu presenterar jag ett nytt projekt.
VARFÖR TIGGER RUMÄNSKA ROMER I SVERIGE?

Det är tänkt att fungera så här:

Jag håller en föreläsning på temat där jag utgår från min nya bok “Bussresan ett intermezzo i Rumänien” som är en roman. Prologen är ett avlyssnat samtal på Hemköp i Kinna i Västergötland där folk säger det folk brukar säga om de rumänska romerna, för och emot.

Handlingen i boken är sedan förlagt till en direktbussresa där några svenskar reser från Borås till Rumänien. Väl framme går det på tok och dessa svenskar förlorar buss, pass, pengar, mobiler och måste be om hjälp bland Europas fattigaste folk. Vad förväntar du dig då?

Jag vänder alltså på kuttingen för att man skall se tydligare.
I föreläsningen läser jag något ur boken och redovisar intryck från mina resor i Rumänien bland romer.

Vid föreläsningen som sker i samarbete med ABF så introduceras sedan en studiecirkel i ABF,s regi där boken skapar frågor som man sedan diskuterar vidare kring.

Till kursen har jag också framställt ett kompendium med samma tema som ovan och där kan man ta del av en kort historik över romernas historia i Rumänien från medeltid till nutid, samt några reportage med bilder från romernas nuvarande situation i Rumänien och något om hur svenskt biståndsarbete riktat till romerna i landet fungerar.

Nytt dagsaktuellt reportage från Rumänien av min vän journalisten Glenn Möllergren och filmaren Maj Wechselmann.


Bennie Åkerfeldt
Resandeförfattare
www.bennieakerfeldt.se

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Det är en mänsklig rättighet att be om pengar om man är fattig.

2017-07-03 14:17:48 Anmäl

Svar: För att de kan...
Till skillnad mot i Danmark där det är olagligt
www.avisen.dk/nye-tal-43-domme-for-tiggeri-paa-fem-aar_451544.aspx
I Danmark ser man med strängare ögon på tiggeri än i Sverige. Där kan man dömas till fängelse om man tigger på landets gator.

Mellan 2012 och 2016 har Danmark avkunnat 34 villkorliga domar och nio domar med framför allt ovillkorligt fängelsestraff.

Samtidigt har nio tiggare dömts till böter.

Till och med maj i år har en tiggare bötfällts och en fått villkorlig dom.

Dansk Folkeparti tycker resultatet är alldeles för lågt.

– Det låter otroligt lågt. Alla som går ner för Strøget i Köpenhamn en varm sommardag kan bevittna vad som händer där, och att det mycket ofta är romer som sitter och tigger, säger Dansk Folkepartis rättspolitiske talesperson Peter Kofod Poulsen till Avisen.

Poulsen hoppas att antalet fällande domar kommer öka under sommaren.

I mitten av juni röstade Folketinget igenom ett ännu hårdare lagförslag om att tiggare ska dömas till 14 dagars "ovillkorligt fängelse" om de tigger på vissa offentliga platser i landet. Straffet ska kunna dömas ut till personer som bedrivit så kallat "otrygghetsskapande" tiggeri vid stationer, gågator, stormarknader eller i kollektivtrafiken.

Dags att ta efter Danmark! 2017-07-03 13:08:50 Anmäl

Zigenarliga gripen i Växjö
www.flashback.org/t2784785
Zigenarna lyckades stjäla en hel del innan dom klantade sig och var ganska skickliga.

"Nu åtalas de tre männen i den rumänska stöldligan som sitter häktade på grund av flyktfara. Ingen av de inblandade har någon fast adress i Sverige."

"Alla tre åtalas för att ha deltagit i stölden av åtta bärbara datorer på Netonnet i Växjö. Två av männen har under utredningen valt att lägga korten på bordet och erkänna."

"Vid stölderna använde ligan en foliepreparerad kasse så att inte butikernas larmutrustning utlöstes. Kassen bestod av flera lager med folie."
www.smp.se/vaxjo/foliepreparerad-kasse-lurade-butikslarmen/
OLIKA INFÖR LAGEN...naiv positiv farlig särbehandling.
omer anklagas ofta för stölder och bedrägerier av olika slag. Bert Karlsson skapade på 1990-talet rabalder då han vägrade att släppa in romer på sin nöjespark Skara Sommarland med motiveringen att de stal. Under politikerveckan i Almedalen den 12 juli 1992 sade han att ”zigenare står för nittio procent av alla brott mot svenska pensionärer”.

Karlsson är långt ifrån ensam. Föreståndare för bensinmackar anser ofta att det är säkrast att låta bli att hyra ut bilar till romer eftersom bilarna ofta kommer tillbaka i dåligt skick och romerna vägrar erkänna att de gjort något fel eller betala för skadorna – och risken är ganska stor att de inte kommer tillbaka alls. Butiksföreståndare håller helst ögonen på romer eftersom de misstänker att de ska snatta. Liknande exempel kan många näringsidkare vittna om, men både massmedier och myndigheter betraktar det som diskriminering så snart man vidtar några åtgärder riktade mot romer som grupp, till och med att bara hålla ögonen på dem lite extra. I flera fall har näringsidkare tvingats betala stora skadestånd till romer efter att ha försökt motverka stölder och bedrägerier.
nyatider.nu/utredning-av-romers-brottslighet-stoppades/

2016-11-25 11:50:29 Anmäl

Jag tror svenskarna fick den underbaraste hjälp. Stoppa rasismen före det är för sent.

2016-02-18 15:39:57 Anmäl

72-årig man dog efter att ha rånats av tiggare
www.friatider.se/72-arig-man-dog-efter-att-ha-ranats-av-tiggare
En 72-årig man avled tidigare i månaden efter att ha rånats av tiggande romer på Järntorget i Göteborg. De som rånade mannen slipper däremot undan straff – polisen har nämligen redan lagt ned utredningen.
– Det är inte alldeles fel att skriva av ärendet med de uppgifterna som förelåg, säger Erik Nord som är chef för polisområde Storgöteborg till Fria Tider.

Mannen berättar att han satt på en bänk på Järntorget när det kommer fram sex-sju kvinnor till honom. De började svärma runt honom och erbjöd honom olika sexuella tjänster. Han säger åt dem att sluta och att han ska ringa polisen

Då lämnar de platsen åt olika håll väldigt snabbt. När han reser sig upp ser han att hans plånbok ligger på bänken bredvid honom, i den saknas det cirka 700 kronor i kontanter.

Polisen larmade därefter ut signalementet på rånarna till alla polisbilar och en polispatrull fick syn på de misstänkta förövarna.

– Signalementet som går ut är rumänskt utseende, och det talas om romskt utseende i ett annat förhör. Och då är det någon som hittar en sådan gruppering en bit därifrån, i närheten av området, och de stannar och tar deras uppgifter då, säger Nord och tillägger:

– De hade inte svenska personnummer i alla fall, de hade bara födelsetider.

Men eftersom man inte kunde vara säker på att de romer man träffade på var samma romer som rånade 72-åringen lät man dem gå.

– Skulle man ha gripit de här kvinnorna? Då måste man ha en skälig misstanke, förklarar Nord.

Efter rånet satt mannen i polisförhör fram till klockan fyra på morgonen. Enligt Göteborgsposten var mannen då mycket upprörd och skärrad av det inträffade. Tidigt på morgonen tog han bussen hem till Lidköping, men kom aldrig fram. Han avled nämligen på bussen på väg hem.
www.flashback.org/t2595717p7
Ilska på fb:

Citat: Ursprungligen postat av in84ever
Det här kommer inte sluta bra. Hur många sådana här tragiska berättelser behövs innan helvetet brakar löst? De som orsakat den här fruktansvärda situationen svenskarna tvingats in i kan nog vara övertygade om att de kommer ställas till svars.

Boncugu: "Man kan ju bara hoppas .Det är ett helvetiskt liv så fort någon blåser på en tiggare . Men svenskar som utsätts för rån, bedrägerier ,våld, misshandel och tom mord från tiggeriligorna då är det tyst.

Vad har hänt med vårt land när tiggarkärringar tillåts mörda? Respekten för VÅRA äldre var finns den? Vem står upp för våra svenska äldre?

Inte en enda som sprang fram och slet bort tiggarkärringarna från misshandeln?
Jag skulle slitit håret från varenda en om jag såg någon puckla på en äldre man. Var finns hedern?"

R.I.P 2015-07-18 09:27:58 Anmäl

Bennie Åkerfeldt dravel.

Rumänska tiggarna är inte romer!

2015-05-16 17:20:15 Anmäl

Judar & romer måste ta av sig offerkoftan och lära sig att ta hand om alla sina ungar, som de kläckar fram.

Annars bör de frivilligt sterilisera sig. Max 2 barn per familj om man nu inte vill eller kan försörja sig själva inklusive alla sina barn.

Borde vara ett krav i dagens samhälle - föd inga barn som ni inte själva kan ta hand om.

Punkt. 2015-05-14 09:04:56 Anmäl

Romska barn även i Sverige har ett sämre rättsskydd. Markbarnen ville vuxna män tvinga att bo med en dömd våldtäktsman. Så övergrepp mot romer sker även här.

df 2015-05-13 18:38:37 Anmäl

Utredning av zigenares brottslighet stoppades
www.nyatider.nu/utredning-av-romers-brottslighet-stoppades/
Artikeln är hämtad nyatider.nu. Köp papperstidningen här.
www.nyatider.nu/kop/
Romer, eller zigenare som de fortfarande kallas ibland, har i alla tider anklagats för att skada samhället genom brottslighet. Detta dåliga rykte tycks de ha skaffat sig i varje land där de slagit sig ned ända sedan de kom till Europa för tusen år sedan. I dag riktas liknande anklagelser mot de tiggande romerna. Men hur det faktiskt ligger till vill inte svenska myndigheter ta reda på. I slutet av 1980-talet stoppades en utredning som inletts av den kände kriminologen Jerzy Sarnecki.

Romer anklagas ofta för stölder och bedrägerier av olika slag. Bert Karlsson skapade på 1990-talet rabalder då han vägrade att släppa in romer på sin nöjespark Skara Sommarland med motiveringen att de stal. Under politikerveckan i Almedalen den 12 juli 1992 sade han att ”zigenare står för nittio procent av alla brott mot svenska pensionärer”.

Karlsson är långt ifrån ensam. Föreståndare för bensinmackar anser ofta att det är säkrast att låta bli att hyra ut bilar till romer eftersom bilarna ofta kommer tillbaka i dåligt skick och romerna vägrar erkänna att de gjort något fel eller betala för skadorna – och risken är ganska stor att de inte kommer tillbaka alls. Butiksföreståndare håller helst ögonen på romer eftersom de misstänker att de ska snatta. Liknande exempel kan många näringsidkare vittna om, men både massmedier och myndigheter betraktar det som diskriminering så snart man vidtar några åtgärder riktade mot romer som grupp, till och med att bara hålla ögonen på dem lite extra. I flera fall har näringsidkare tvingats betala stora skadestånd till romer efter att ha försökt motverka stölder och bedrägerier.

Romer hävdas också ligga bakom de uppmärksammade metallstölder som kostar det svenska samhället enorma summor och även förstör kulturminnen (se NyT v.12/2013). Zigenarligor har också legat bakom den absoluta merparten av de åldringsrån som lyfts fram av alternativa medier under de senaste åren. Indicierna är alltså starka för att det finns en utbredd brottslighet inom den romska/zigenska folkgruppen. Bland andra professor Karl-Olov Arnstberg, som ägnat flera år åt etnologiska studier av romernas kultur och levnadsmönster, hävdar att det finns en helt annan attityd till kriminalitet hos romer än hos svenskar.

– För oss går det en ganska skarp gräns mellan kriminella och icke kriminella, och de som inte är kriminella vill inte ha med kriminella att göra. Men så ser det inte ut i det romska samhället, utan där håller man i första hand ihop med varandra och den som är kriminell kan vara rätt beundrad. Det ger prestige att snuva gajé (icke-romer, reds. anm.), sade professor Arnstberg till Nya Tider då vi intervjuade honom med anledning av det så kallade ”rom-registret” i oktober 2013.

– Det är ett särskilt sätt att tänka, men om detta skaffar sig svenska journalister ingen som helst information. De vet inte ett skit om romer, rent ut sagt, fortsatte han.

Jan Guillou, som hamnade i blåsväder på 1990-talet då han som programledare för Rekord-Magazinet lyfte fram att ”alldeles för många zigenare stjäl för mycket”, skrev i en debattartikel i Aftonbladet 1996: ”Det statliga forskningsorganet BRÅ tillsatte en utredning för att visa att zigenare verkligen inte stal för mycket. Utredningsresultatet gick emellertid dramatiskt åt motsatt håll, varför utredningen hemligstämplades.”

Den invandringskritiska bloggen Petterssons gör skillnad mejlade till BRÅ för att få veta mer, och det visade sig att det var Jerzy Sarnecki, vid tidpunkten byråchef på BRÅ (Brottsförebyggande rådet), som ledde den nedlagda utredningen. När Nya Tider pratar med Sarnecki bekräftar han att utredningen lades ner av politiska skäl, därför att ämnet var för känsligt, men hävdar att Guillous påstående att utredningen skulle ha påvisat att zigenare stjäl mer än andra däremot är falskt.

– Så långt kom vi aldrig, så det där har han hittat på själv, säger Sarnecki om Guillous påstående.

På frågan om han tror att brottslighet verkligen är vanlig inom den romska gruppen faller Sarnecki tillbaka på sin vanliga förklaringsmodell:

– Människor som lever under svåra förhållanden begår, eller registreras, vanligen för fler brott än människor som lever under bättre förhållanden. Romerna lever under svåra förhållanden, så därför hade man anledning att tro att det kunde finnas en överrepresentation, menar han.

[...]"Vidare bekräftar Sarnecki att utredningen – det lilla material som fanns – låstes in i ett kassaskåp och aldrig har återupptagits. Inte heller känner han till någon utredning av romers brottslighet sedan dess. Svenska myndigheter tycks således ointresserade av att utreda sanningshalten i alla de anklagelser som riktas mot romer som grupp.
- See more at: www.exponerat.net/utredning-av-zigenares-brottslighet-stoppades/#sthash.9ddP9du5.dpuf

2015-05-12 14:15:33 Anmäl