The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Ny bok om styckmordsmålet

Inrikes 2015-07-14 13:33:48 Visningar: 3 871 Anmäl nyheten

Foto: Video från YouTube


Den 18 juli är det 31 år sedan Catrine da Costas styckade kropp hittades. Mordet är ett av Sveriges mest omdiskuterade rättsfall. 1988 friades allmänläkaren och obducenten för mord av Stockholms tingsrätt. I domskälen (som inte går att överklaga) slogs det dock fast att läkarna styckat kroppen i närvaro av allmänläkarens dotter.

Huvudvittne under rättegången var allmänläkarens före detta fru som hävdade att dottern berättat för henne att hon bevittnat styckmordet på da Costa när hon var 17 månader gammal. Enligt mamman hade dottern även berättat att läkarna haft sex med varandra och ätit Catrine da Costas ögon när de haft djävulskåpor på sig.

1990 utkom Hanna Olsson med "Catrine och rättvisan". Olsson drev i boken tesen att mammans berättelse var sann. Året efter drogs läkarnas legitimationer in. Fallet fortsattes att diskuteras under många år och kritiska röster menade att det var konstigt att ingen bevisad koppling kunnat göras mellan mordoffret och de två utpekade läkarna trots åratals av utredningar.

1999 utkom Per Lindeberg med "Döden är en man". Många som varit övertygade om läkarnas skuld ändrade sig efter läsningen av boken. Under 2000-talet görs fingeravtryckstest på de säckar da Costa hittades i samt DNA-test på hårstrån som fanns på en handduk vid fyndplatsen bredvid den styckade kroppen. Den tekniska bevisningen friade läkarna och åklagaren i målet 1988, Anders Helin, meddelade att han inte skulle ha åtalat läkarna om den tekniska bevisningen varit i bruk under 1980-talet. Den senaste boken om fallet är Kim Larssons "Styckmordet/epilogen".

Lindebergs arbete syftade till att påvisa att ett justitiemord begåtts. Larsson tar vid där Lindeberg slutade och pekar i den riktning han tycker att polisen borde undersökt och granskat vissa personers förehavanden bättre. Han lyfter fram flera intressanta personer i da Costas närhet. Män som aldrig DNA-testats och som kan vara hennes mördare. Ett särskilt stort fokus ägnas åt Hästdödaren. En man som kände da Costa och 1990 körde ett hästsläp med tre travhästar över en kajkant i Stockholm. Hästdödaren hoppades på att få ut försäkringspengar men dömdes istället för djurplågeri och bedrägeri.

Jag och en kollega skrev några artiklar om Hästdödaren före mordet preskriberades och kunde bland annat påvisa att polisen haft möjlighet att DNA-testa honom men inte gjort detta. Larsson för fram nya fakta om fallet. Till exempel hur många farliga personer som fanns i da Costas närhet. Av kommentarer på nätet att döma så har en hel del av de som läst "Styckmordet/epilogen" tagit till sig författarens resonemang om Hästdödaren som en trolig mördare. Detta får sägas vara ett gott betyg åt boken.

Larsson riktar kritik mot obducentens kollegor Jovan Rajs och Kari Ormstad. Både Rajs och Ormstad var drivande i processen mot läkarna och spädde på mytbilden kring fallet. I polisförhör försökte de framställa sin kollega som en avvikande personlighet vilket fick betydelse för utredningen trots att inga bevis fanns mot läkarna. Rajs erkände för några år sedan att han inte längre hade någon uppfattning i skuldfrågan och när jag kontaktar Ormstad medger även hon i mejl att hon inte längre har någon uppfattning i skuldfrågan.

Det är naturligtvis mycket intressant att två viktiga aktörer i ett uppmärksammat rättsfall numera tar avstånd från sina tidigare uppfattningar att läkarna var skyldiga. Men det är samtidigt lite sorgligt att detta sker efter att mordet preskriberats. Deras omvändelse hade varit värd så mycket mer om den skett när det fortfarande fanns en chans att ställa en mördare inför rätta. Larssons bok kan kanske få den positiva effekten att personer som kände Hästdödaren hör av sig med tips. Sanningen med stort S får vi kanske aldrig reda på men måhända är Larsson något på spåren i sin bok om styckmordsmålet.

Kim Larsson

Styckmordet/epilogen

Books on Demand

Patrik Nyberg har en fil.mag i idéhistoria och är frilansjournalist

www.bod.se/bok/kim-larsson/styckmordet/epilogen/9789174636673.html

Vidareläsning:

www.aftonbladet.se/nyheter/article10647545.ab

Intervju med obducenten efter det friande DNA-testet.

s1033.photobucket.com/user/daCosta_arkivet/profile/

Arkiv med material om styckmordet.

www.nyhetsverket.se/nyhet/4258/Om-Catrine-da-Costa-hade-varit-man-och-m%C3%A4ktig

Artikel om Hästdödaren

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

2017-07-02 13:44:58 Anmäl

Justitiemord!

2015-11-29 17:27:28 Anmäl

@Max Scharnberg 2015-11-02 18:56:59

Wow...har den korrupta historien - kanske - återigen upprepat sig i det tragiska och fortsatt "mystiska" Lisa Holm-mordfallet?

VILKA ÄR DESSA "PÅTRYCKNINGSBARA"...STATS-TJÄNSTEMÄNNEN & KVINNORNA OCH VA F-N ÄR EGENTLIGEN DERAS (skandaliserade hoppjerka...) TRACK RECKORD I LISA HOLM-MORDFALLET?

Vänd på alla dessa korrupta (s)tenar!!! 2015-11-02 21:11:12 Anmäl

Jag vill påpeka en underlig sak. Jovan Rajs skrev först ett sanningsenligt utlåtande. Men det kunde polisen inte ha någon nytta av. Så därför bad man honom om att skriva ett helt annorlunda utlåtande. Som belöning för denna "tjänst" fick han en professorstitel. Obs! När han nått pensionsålder blev hans efterträdare ingalunda professor.

Max Scharnberg 2015-11-02 18:56:59 Anmäl

Nu lyfter det. Hoppas någon pundare träder fram och berättar sanningen. Skulle inte förvåna mig om Vincent eller hans drägg var skyldiga.

Arne S 2015-10-07 20:16:42 Anmäl

I Aftonbladets söndagstidning berömmer GW Kim Larssons bok!

Patriarkatet+ 2015-10-05 15:32:41 Anmäl

Men Vincent är väl inte den enda av intresse? Bra att Ormstad och Rajs medgersina misstag .

husses husvagn 2015-09-29 17:39:08 Anmäl

Jag tror mer på GWs teori om Jörgen. Har han dnatestats? Det vore en väg att gå.

trollhane 2015-07-24 14:53:02 Anmäl

Hur känns det att ha förstört två liv?
snaphanen.dk/2014/01/25/sondagskronika-manshat-och-justitiemord/
Jag undrar hur det känns för de journalister som deltog i häxjakten på de två läkarna, till exempel TT:s rättsreporter Ewa Thures, Leif Brännström, Ann-Charlotte Martéus och Per Svensson på Expressen, Erik Fichtelius på SR Ekot, Karin Thunberg på Svenska Dagbladet, Gun Fälth, Rebecka TARSCHYS och Eva Ekselius på DAGENS NYHETER, frilansjournalisten Kristina Hultman, kulturjournalisterna Ulrika Milles och Ulrika Kärnborg och många, många andra? Hur känns det att ha medverkat till att totalt förstöra två människors liv?

Thomas Allgén fyller i sommar 65 år. Hans dotter är 31. Han såg henne för sista gången i mars 1985, när hon var två år. Teet Härm ska fylla 60. Han lever med mordhot och skyddad identitet. Ingen av dem arbetar.

På grund av de mediala häxprocesserna går Catrine da Costas mördare fri, och minst åtta mördare går fria i fallet Thomas Quick."

Av Julia Caesar

Margit Norell & Hanna Olsson 2015-07-19 10:52:58 Anmäl

Karin Thunberg har fallit i glömska men inte hos oss som råkade ut för henne. Hon var inblandad i detta fall liksom många liknande fall för 25 år sedan.

Dömd för livet 2015-07-19 05:52:38 Anmäl