The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Vår mörka historia, hade han ingen aning om.

Inrikes 2015-08-10 13:53:30 Visningar: 2 659 Anmäl nyheten

Vår mörka historia.

Foto: Vår mörka historia.

Klasstrappan

Foto: Klasstrappan


Första avsnittet handlar om hur den moderna rasismen växte fram på 1700-talet för att rättfärdiga den europeiska handeln med slavar från Afrika. Gustav Fridolin reser till de gamla svenska kolonierna i Afrika och Karibien för att lära sig mer om Sveriges roll i slavhandeln och hittar en ättling till de svenska negerslavarna på ön Saint Barthélemy. I avsnittet berättas också om den betydelse som svensken Carl von Linné hade för att ge det rasistiska tänkandet en vetenskaplig inramning. Genom sitt världsberömda verk Systema Naturae gav han spridning åt föreställningen att svarta människor är mindre värda än vita.
Kolla in det här videoklippet på YouTube:

youtu.be/Ts3xA3PCv94


I det andra avsnittet avslöjas att hundratals svenska officerare deltog i ett av kolonialismens värsta övergrepp, folkmordet i Kongo. Under 1800-talet utvecklades det rasistiska tänkandet till en föreställning om rasernas kamp som gav bränsle åt koloniala erövringar i såväl Afrika som i Lappland. Svenska staten stal samernas marker med hänvisning till att lapparna var en underlägsen ras. På 1900-talet förbjöd riksdagen samernas barn att gå i riktiga skolor och istället inrättades de medvetet tarvliga och dåliga nomadskolorna. Gustav Fridolin besöker Kristina Nutti som berättar om de fruktansvärda förhållandena i skolan, där barnen misshandlades och blev sjuka.

Kolla in det här videoklippet på YouTube:

youtu.be/7sVTeoOzQK8

Det tredje och sista avsnittet handlar om hur svenska staten på 1900-talet reglerade invandringen med det uttalade syftet att skydda den svenska rasen från judar och zigenare och hur myndigheter och massmedia förespråkade en utrotning av den minoritetsgrupp som kallades tattarna. Under resan träffar Gustav Fridolin offer för olika raskravaller i Sverige - händelser som tystats ner - och inser att historien har en otäck förmåga att upprepa sig. Fastän ordet ras sedan länge städats bort i den offentliga debatten så är de rasistiska föreställningarna från det förflutna påfallande seglivade.

Kolla in det här videoklippet på YouTube:

youtu.be/gB8qkNGLYiE

riks.filmcentrum.se/filmkatalogen/film/3266/var-morka-historia-hela-serien/

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här