The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Kim Larsson om styckmordsmålet

Inrikes 2015-10-30 09:21:47 Visningar: 9 212 Anmäl nyheten


Det har skrivits spaltmil om mordet på Catrine da Costa. Och man kunde tro att alla trådar och uppslag var tröskade i botten. Men tro det eller ej, polisens svaga utredande i inledningsskedet gör att det fortfarande dyker upp helt nya uppgifter. Men eftersom mordet är preskriberat kommer Polisen inte att utreda de nya uppgifterna.

När man trodde att allt var sagt om styckmordet på Catrine da Costa så utkommer en ny bok som tar upp de spår som fanns innan allt fokus lades på allmänläkaren och obducenten. Det är 31 år sedan Catrine hittades styckad. Kim Larsson går i Styckmordet/Epilogen igenom de tidiga uppslagen som polisen valde bort och påvisar att betydligt större arbete borde gjorts för att undersöka personer i da Costas närhet.

Larsson skriver att "Det är inte längre möjligt att avslöja sanningen om da Costas död". Mycket talar väl i och för sig att för att han får rätt på denna punkt, men i skrivande stund nås jag av beskedet att personer inom rättsväsendet undersöker möjligheten att använda sig av teknisk bevisning i det numera preskriberade fallet. Intresset har bland annat väckts av Larssons bok.

"Hästdödaren" är en person som Larsson ägnar stort utrymme åt i sin bok. Det är också detta spår som debattörer på forumet Flashback tagit fasta på. Men Styckmordet/Epilogen rymmer också ett uppslag som ingen utredare eller skribent tagit fasta på förut; det kvinnliga spåret.

Larsson kallar kvinnan för Monika. Några månader före da Costa mördades 1984 var Monika inlagd på Beckomberga. Hon bodde i närheten av fyndplatserna. Monika hade flera gånger knivskurit folk svårt. "I början på 80-talet punkterade Monika en mans lunga". 1985 misstänktes hon ha knivskurit två personer i ansiktet, med mera. Monika hade eventuellt kontakt med Hästdödaren vars telefonnummer fanns i da Costas adressbok.

Larsson har efter att boken släppts fortsatt forska kring Monika (som avled 2010). Det har funnits teorier om att da Costa hade en aärjningsskada från en kniv och att hon styckats av en kvinna. Skulle Larssons upptäckt av Monica leda framåt skulle det vara ett sensationellt avslöjande i kriminalhistorien.

Författaren anser att läkarna utsattes för ett justitiemord. Larsson riktar kritik mot den utredning (1999-2000) som leddes av Bo Åström numera känd som programledare för TV 4:s program Cold Cases. Åström och Leif G W Persson trodde att "Janne", en torsk till Catrine, var inblandad vilket Larsson polemiserar emot och menar att han troligtvis var oskyldig. Denna kritik kan jag skriva under på. När "Janne" friats i DNA-test ringde jag och meddelade honom det friande resultatet. "Janne" var en torsk och da Costa hade bott där periodis. 15 år efter hennes död fann polisen saker i mannens lägenhet som tillhört Catrine. Men under utredningen framkom inte så mycket mer och när DNA-testet gjorts meddelade jag honom att jakten på honom nu förhoppningsvis var över. Jag hoppas att Styckmordet/Epilogen kommer läsas av någon av de som kände Monika, Hästdödaren och andra avvikande personligheter som tas upp av Larsson och att de hör av sig till författaren. Kanske kan det ge mer kunskap åt fallet som kom att utvecklas till en häxprocess mot två oskyldiga läkare.
Kim Larsson: Styckmordet/Epilogen
Förlag: Books on Demand

Patrik Nyberg har en fil.mag i idéhistoria och är journalist.

Vidareläsning om styckmordsmålet:

www.nyhetsverket.se/nyhet/995/Efterlyst-pekade-ut-friad-%C3%A4nnu-en-g%C3%A5ng

www.nyhetsverket.se/nyhet/20980/H%C3%A4std%C3%B6daren-misst%C3%A4nktes-f%C3%B6r-Palmemordet

Artikeln publicerades ursprungligen i tidskriften Contra. Nummer 4, 2015.

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

Tas Gonerka upp i nya boken?

Nya fakta 2017-08-28 13:18:41 Anmäl

Går det beställa den nya boken?

Da Costas spöke 2017-08-22 02:16:31 Anmäl

Enligt Flashback är en ny bok på gång med Kim Larsson. Är det något du känner till?

Ama54 2017-08-16 06:23:43 Anmäl

Jag hittar inte boken hos något nät-förlag. Är upplagan slut. Fallet är viktigt.

Sjutti5 2017-04-04 15:40:02 Anmäl

Jag köpte boken av adlibris.

2017-03-18 00:45:07 Anmäl

Jag köpte boken av adlibris.

2017-03-18 00:45:07 Anmäl

Det är av största vikt att Patrik Nyberg finns och ständigt är aktiv med att påminna oss om det många spår som polisen ignorerade i deras envisa fastlåsning vid idén att läkarna var de skyldiga, och att polisens enda uppgift var att hitta svepskäl för att få dem fällda.

Max Scharnberg 2015-11-02 16:16:05 Anmäl

Den skröna som det här mordfallet ledde till är väl något särskilt i svensk rättshistoria. Catrin da Costa var ju narkoman och prostituerad, hon levde ett farligt liv. Hon kunde väl ha blivit mördad av vem som helst av alla sina kontakter.

2015-10-31 11:40:08 Anmäl

Jag fick ett mejl häromdagen om att en användare på Flashback publicerat mina uppgifter om dubbelmördaren "Bernt". Om denne användare eller någon annan vill ha mer material om "Bernt" går det bra att kontakta mig. Mejla i så fall Nyhetsverket eller tidskriften Contra så vidarebefordrar de mailet till mig.

Patrik Nyberg 2015-10-30 10:35:46 Anmäl

Jag fick ett mejl häromdagen om att en användare på Flashback publicerat mina uppgifter om dubbelmördaren "Bernt". Om denne användare eller någon annan vill ha mer material om "Bernt" går det bra att kontakta mig. Mejla i så fall Nyhetsverket eller tidskriften Contra så vidarebefordrar de mailet till mig.

Patrik Nyberg 2015-10-30 10:35:46 Anmäl