The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Bättre ekonomi för ålderspensionärer 2016, men.....

Inrikes 2015-12-23 22:51:38 Visningar: 2 063 Anmäl nyheten

Ur dagens DN.

Foto: Ur dagens DN.


Pensionärer kan glädjas åt ett rejält inkomstlyft nästa år.

Genomsnittligt ökar den totala pensionen med 430 kronor i månaden, den högsta reala ökningen på över 50 år.

DN reder ut vad som gäller i dagens artikel enligt ovan.

Pensionerna höjs med i snitt 430 kronor per månad efter skatt nästa år, varför?

En liten och ringa kompensation till pensionärerna för alla jobbskatteavdrag, som de yrkesaktiva har fått under de senaste tio åren och möjligtvis en kompensation, som motsvarar läget retroaktivt men endast till år 2009.

Flera av de skattesänkningar som genomförts för inkomster gäller inte pensioner.

Bromsen har sänkt pensionerna tre gånger under perioden.

Den så kallade normen i pensionssystemet gör att pensionerna stiger med löneutvecklingen minus 1,6 procentenheter.

Pensionärer tappar köpkraft – 0 procents utveckling.

Pensionärerna har gått miste om nästan hela den förbättrade köpkraften som löntagarna haft de senaste tio åren, visar en färsk rapport från Skattebetalarnas förening.

I rapporten "Pensionärerna har tappat en femtedel i köpkraft" har Skattebetalarna räknat på hur pensionärernas köpkraft har utvecklats och jämfört det med en genomsnittlig löntagare. Beräkningen gäller perioden 2006-2016 (nivån på den allmänna pensionen för 2016 är redan bestämd).

Löntagarna har enligt Skattebetalarnas kalkyl fått ett inkomstlyft på i genomsnitt 20 procent, justerat för inflation. Motsvarande utveckling för en pensionär är 0 procent (beräkningen bygger på en pension 2006 på 15 800 kronor varav 75 procent allmän pension och 25 procent tjänstepension).

Medan lönerna har ökat med 20 procent har köpkraften ökat ännu mer, vilket beror på skattesänkningar. Enligt Skattebetalarnas beräkningar har löntagarnas köpkraft i snitt stigit med 30 procent mot endast 8 procent för pensionärerna.

Högre inkomstskatter för pensionärer jämfört med löntagare ligger enligt Skattebetalarna bakom ungefär hälften av skillnaden i köpkraft. Här sker emellertid under nästa år en klar förbättring för pensionärer med mycket låga inkomster.

För majoriteten av pensionärerna finns det fortfarande stora skillnader och det finns också risk att de består.

– Vi är tveksamma till om regeringen kommer att kunna genomföra skattesänkningar för alla pensionärer eftersom det är kopplat till hur de offentliga finanserna utvecklas, säger Sofia Linder, chefsekonom på Skattebetalarnas förening.

Regeringen har aviserat planer att sänka skatten för pensionärer i tre steg. Det första, som gäller pensioner under 10 000 kronor, är redan beslutad och genomförs nästa år. Därefter är tanken att gå vidare och sänka skatten för pensionärer med högre inkomster.

Det ska ske i två steg med början 2017 men det är villkorat av läget i de offentliga finanserna samt att regeringen når målet för sysselsättningen: EU:s lägsta år 2020.

– Efter steg 1 kommer ungefär 300 000 pensionärer ha en beskattning i nivå med löntagare. Men når man inte steg 2 så betyder det att över 1,7 miljoner pensionärer fortfarande kommer att betala högre skatt än löntagare. Och trots skattesänkningen nästa år kommer var tredje pensionär får en oförändrad eller till och med höjd skatt nästa år, säger Linder.

Orsaken till att skatten höjs för vissa är att pensionärer med förhållandevis hög pension inte får del av skattesänkningen samtidigt som de betalar högre statlig skatt (taket för statlig skatt ligger stilla medan pensionerna stiger).

Skattebetalarnas förening påpekar också att 2016 blir ett ovanligt bra år för pensionärerna. Förutom att skatten sänks för dem med lägst pension, kommer inkomstpensionen att höjas med 4,2 procent, vilket är mer än den förväntade genomsnittliga löneökningen.

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här