The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Vänstern kräver statligt byggbolag, men (S) nobbar!

Inrikes 2017-05-03 14:25:28 Visningar: 414 Anmäl nyheten


"Det behövs ett statligt byggbolag för att öka konkurrensen och pressa ned bostadspriser och hyror, anser Vänsterpartiet. Kravet kommer att drivas i höstens budgetförhandlingar med regeringen.
– I dag byggs det inte för vanliga plånböcker, säger Nooshi Dadgostar (V).
Bristande konkurrens i byggsektorn är ett problem bakom bostadskrisen konstaterade en statlig utredning 2015. Fyra stora bolag dominerar. Brist på bostäder och stor efterfrågan i främst storstadsregionerna har bidragit till att priserna stigit brant de senaste decennierna. Både EU och OECD har pekat ut de svenska hushållens stora bostadslån som en finansiell risk.

Utredningen från 2015 föreslog enklare och mer enhetliga plan- och byggregler som ett sätt att bland annat öppna för mer konkurrens från utländska byggbolag. Den rödgröna regeringen har sedan infört ett investeringsstöd till hyresrätter med måttliga hyror. Nu vill Vänsterpartiet gå ett steg längre.

– De andra lösningarna som har levererats är för svaga. Det måste göras något mer i byggsektorn, det är inte hållbart som det är i dag, säger Nooshi Dadgostar som är Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson och även ingår i den grupp som budgetförhandlar med regeringen.

Hennes recept är ett nytt statligt byggbolag med uppgift att bygga lägenheter, främst hyresrätter, för personer med lägre inkomster. Bolaget ska vara affärsdrivande men ha måttliga avkastningskrav. Det ska ge möjlighet att fokusera på prispress i stället för höga vinster, menar Nooshi Dadgostar. Förhoppningen är att det ska sätta tryck på övriga byggbolag att öka produktiviteten.

Ett statligt bolag skulle också kunna gå in på marknader som andra bedömer som riskabla, exempelvis små landsbygdskommuner där mottagandet av nyanlända har skapat plötslig bostadsbrist.

– Det här är en intervention i en marknad som inte alls fungerar. Ska vi på allvar kunna ta ett politiskt ansvar i den här frågan så är nästa steg att ha en seriös statlig aktör som kan agera spjutspets och föredöme. Det behövs för att det inte bara ska byggas dyra bostadsrätter i Stockholms innerstad, säger Nooshi Dadgostar.

Efter sommaren ska Vänsterpartiet komma överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om mandatperiodens sista budget.

– Vi kommer att driva det här i förhandlingarna om höstbudgeten. Någonting måste göras, säger Nooshi Dadgostar.

Den samhällsekonomiska trenden har länge varit den motsatta: att staten har minskat sin inblandning i näringslivet och i stället ägnat sig åt att sätta ramar för väl fungerande marknader. Men Nooshi Dadgostar värjer sig mot att ett statligt byggbolag skulle vara en omodern lösning. Ett sådant företag skulle enligt henne ha ett socialt uppdrag, med utgångspunkt i grundlagens löfte om att trygga bostäder för alla.

– Det som är omodernt är bostadsbristen. Den beror på att det bara finns ett fåtal privata bygg­bolag som enbart bygger för dem som har gott om pengar. I dag byggs det inte för människor med vanliga plånböcker." Källa: Hans Rosén,hans.rosen@dn.se

tv.aftonbladet.se/abtv/articles/72447

V-förslag nobbas av bostadsministern

TORSDAG 4 MAJ 2017
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är skeptisk till Vänsterpartiets förslag om ett statligt byggbolag.

– Hindret för att bygga mer nu är bristen på personal, säger han.

DN berättade i går om förslaget att starta ett statligt byggbolag som skulle kunna pressa priserna och bygga med inriktning på dem med mindre plånböcker, enligt Nooshi Dadgostar (V), bostadspolitisk talesperson. Vänsterpartiet kommer att driva förslaget i höstens budgetförhandlingar med regeringen. Men redan nu har bostadsministern invändningar.

– Nu går ju hela byggindustrin för fullt och kommunerna jobbar för fullt med att ta fram detaljplaner. I det läget hjälper det inte alls att starta nya bolag, säger Peter Eriksson.

En tanke med Vänsterpartiets förslag är att utsätta de fyra dominerande byggbolagen för mer konkurrens. Peter Eriksson menar dock att det redan har kommit in fler aktörer på marknaden. Han hävdar också att de investeringsstöd som regeringen har infört har positiva effekter på byggandet av billigare bostäder, som V efterlyser.

Hans Rosén

Bostadsbristen är ett av Sveriges mest komplicerade samhällsproblem. Att politiker på riksnivå inte kan samlas kring en lösning är inte bara ett svek mot yngre generationer, utan också mot oss äldre som inte kan anpassa vårt boende.

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här