The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

Nytt vr-dataspel ska bota social fobi.

Inrikes 2017-07-20 14:43:52 Visningar: 493 Anmäl nyheten

Foto: Video från YouTube


Källa:
www.dn.se/sthlm/dataspel-ska-bota-social-fobi/?utm_campaign=dn_nyhetsbrev_morgon&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev


"Att personer som spelar dataspel är asociala är en seglivad myt. Nu frågar sig forskare vid Stockholms universitet om det rent av kan vara tvärtom, och utvecklar ett virtual reality-dataspel som en behandling av social fobi.
Känner du oro och obehag inför att gå på ett möte, en fest, eller att hålla en muntlig presentation? Då är du inte ensam. Nästan alla känner sig blyga i vissa situationer - och över en och en halv miljon svenskar lider av social fobi.

– För att en person ska ha social fobi räcker det inte med att uppvisa vissa symtom, utan det ska också påverka livet, till exempel socialt eller på arbetet, och orsaka lidande, förklarar Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.

Personer med social fobi lägger ofta mycket tid på att fundera över hur en viss situation ska hanteras. Exempelvis att man före ett möte om och om igen, går igenom vad man ska säga och hur, vilket kan skapa mycket oro och obehag.

– Har du spindelfobi känner du i regel bara rädsla när du ser en spindel, medan social fobi skapar oro innan, under och efter en social ­situation, säger Per Carlbring.

Nya rön visar att personer med social fobi i större utsträckning än andra reagerar på negativa ord eller ansiktsuttryck. De tolkar också oftare neutrala, men tvetydiga, signaler som negativa. Personer med social fobi ändrar ofta sitt beteende för att undvika att bli granskade.

– Det kallas för ett säkerhetsbeteende. Till exempel kan man prata tystare för att andra inte ska märka att man pratar konstigt. Men det kan i stället göra att andra lyssnar ännu noggrannare, vilket ökar nervositeten och förvärrar problemet, säger Per Carlbring.

Traditionellt behandlas social fobi med kognitiv beteendeterapi (KBT) för att få bort säkerhetsbeteendena. Det finns också olika typer av läkemedel som kan lindra symtom på nervositet och oro eller ha en effekt på längre sikt. Men det finns flera problem med de traditionella metoderna.

– I social fobi ingår ofta en rädsla för auktoriteter, och en läkare kan uppfattas som en auktoritet. Det är lite som att en person med spindelfobi skulle få hjälp av en terapeut som är en spindel, det blir svårt. KBT ger ofta goda resultat, men det tar ganska lång tid, i snitt cirka tre månader.

Men de tre månader som en KBT-behandling i genomsnitt tar är ingen­ting emot hur lång tid det tar för en person med social fobi att söka hjälp, och sedan vänta på att få den. I Stockholms län är vänte­tiden för psykiastrisk vård generellt sett lång.

– Vi har gjort ett 15-tal studier där vi tittat på hur lång tid det tar för människor med social fobi att kontakta vården, och genomsnittet är nio år. Man går alltså och samlar mod länge innan man söker hjälp. När man väl gjort det försvinner ofta motivationen när man ser hur långa väntetider det kan vara, säger Per Carlbring.

Det har gjorts studier där män­niskor med social fobi eller ångest skulle känna igen ord med olika färger. Det visar sig att de snabbare än normalt känner igen negativa ord, vilket kallas för en bias, en slags partiskhet.

– Tanken bakom spelet är att ­träna bort denna automatiserade ovana hos personer med social fobi, att omprogrammera hjärnan, berättar Lichen Ma, som är doktorand i psykologi och har utvecklat spelet.

Med ett par rejäla VR-glasögon på huvudet och en tv-spelskontroll i handen får testpersonen se 3D-bilder på olika ansiktsuttryck. ­Spelaren ska sedan utföra olika uppgifter utan att fokusera på om ansiktena som visas är neutrala ­eller kritiska.

– Ambitionen med spelet är att det ska sänka tröskeln och göra att fler kan få hjälp. Det har gjorts liknande spel tidigare, men det här är det första som utnyttjar den nya tekniken med 3D-modeller i VR, ­säger Per Carlbring.

Just nu söker universitetet deltagare till studien.

– Om studien ger ett bra resultat skulle man i framtiden kunna få tillgång till det här via vården, till exempel skulle en läkare kunna skriva ut en länk eller ett lösenord i stället för ett läkemedel, säger Per Carlbring."

Skriver Henning Eklund, henning.eklund@dn.se

"Fakta. Social fobi
Social fobi är en så kallad ångestsjukdom. Kärnan är en rädsla eller oro över att bli granskad eller bedömd på ett negativt sätt av andra.

Personer med social fobi tolkar ansiktsuttryck och ord som negativa oftare än andra. Det kallas för kognitiv bias.

Social fobi skiljer sig från att vara blyg eller introvert genom att det påverkar livet och orsakar lidande. En person med social fobi kanske inte söker ett visst arbete på grund av rädslan för obehagliga sociala situationer.

Enligt en studie från Uppsala universitet från 2001 har 15,6 procent av svenskarna social fobi. Det innebär att över 300 000 stockholmare lider av social fobi."

Källa: Per Carlbring, Lichen Ma

"Testa dig själv. Har du social fobi?
Här kan du testa dig själv på nätet:"

www.vrbehandling.se/test

Källa: Stockholms universitet

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här