The Medic can also use restoration to negate the effect of the Defiler's plague on more expensive units. Optical Flare can be https://www.levitradosageus24.com/ viagra online sildenafil used against friendly units to block the effect of Parasite.

500 år med Martin Luther.

Nöje och Kultur 2017-10-28 23:47:00 Visningar: 294 Anmäl nyheten

Bild: Christina Bursjö

Foto: Bild: Christina Bursjö


Källor: www.svenskakyrkan.se/osterakerostraryd/valkommen-in-i-sommar och tidningen Dagens Nyheter.

Programtips Sveriges Radio P1 Söndagen den 29 oktober 2017 kl. 16.03-17.45

500 år sedan Martin Luther, enligt myten, spikade upp 95 teser på slottskyrkan i Wittenberg. P1 uppmärksammas jubileet av denna händelse med en specialsändning om mannen som lätt kvalar in på topplistan över personer som haft störst påverkan på efterkommande generationer.

Men var Martin Luthers mål verkligen att skapa en ny kyrka? Och hur kommer det sig att just denne katolske munk lyckades förändra Europas religiösa och politiska karta?

Ofta förknippas Luther med stränghet och askes. Luther på axeln är ett välkänt uttryck. Men stämmer det? Lutherforskningen har snarare visat att han poängterade det goda livet med vin, sång och världslig kärlek. Luther var till exempel den förste munken som gifte sig.

Martin Luther verkade i en tid av bondeuppror, oro, judehat och kamp mellan furstar och kyrkan om makten. Samtidigt växte humanismen och tekniska förändringar som tryckpressen förändrade möjligheten att såväl sprida som få information.

Luther var en skicklig marknadsförare. Hade han levt idag hade han varit en välkommen gäst i tvsoffor och debattprogram. Men på 1500-talet var det det skrivna ordet som gällde och Luther blev en av 1500-talets flitigaste skribenter. Många av hans skrifter och brev finns bevarade, inte minst hans korrespondens med antagonisten och humanisten Erasmus av Rotterdam.

Är Martin Luther värd all uppmärksamhet 500 år efter reformationen? Kan vi använda Luther för att tolka vår egen tid eller är det dags att göra sig av med det lutherska oket?

Programledare Tithi Hahn och Peter Sandberg.

Du kan även se ”Mark och Luther”, svensk dokumentärserie från 2017 i SVT Play.

Mark Levengood ger sig ut på spaning efter spåren av Martin Luther, nu 500 år efter hans reformation som startade 1517.

Del 1 av 4: Luther, makten och kyrkan.

Del 2 av 4: Luther, ordet och bokpressen.

Del 3 av 4: Luther, reformationen och skuggorna.

Del 4 av 4: Luther, familjen och reformationen i dag.

Läs mer om Mark och Luther på svt.se

Följ kommentarerna vi rss

Kommentera
Insänt av

Lämna tomt om du vill vara anonym

Har du inget konto? Då kan du skapa ett HÄR
Har du ett konto så är det bara att logga in här

"Rättfärdiggörelse genom tron allena" är en tveksam tes.

2017-12-13 21:15:55 Anmäl

Han gorde mycket för kristnande och humana.

2017-10-29 00:22:31 Anmäl